W wylęgarni Gospodarstwa Rybackiego w Sławie wykluły się pierwsze miliony szczupaka, które błyskawicznie zostały przeniesione ze słoi do specjalnie przygotowanych pojemników w których szczupaczki muszą podrosnąć. Dopiero po kilku dniach kiedy rybki osiągną rozmiar kroczka żerującego niedużymi porcjami będą wpuszczane do jezior gospodarstwa rybackiego. To już kolejny kroczek pozyskany przez rybaków Gospodarstwa Rybackiego w Sławie.
Do jeziora głuchowskiego rybacy z Gospodarstwa Rybackiego w Sławie wpuścili około 100 kg okazałego szczupaka (tarlaka) pozyskanego na jeziorze sławskim. Podobną porcję szczupaka wpuszczono do jeziora tarnawskiego (dużego). Brawo !
Kolejne smutne wiadomości. Duże sieci ściągnięte z jeziora przez naszych pracowników gospodarstwa. Kolejne martwe ryby, kłusownicy znów działają. Jeszcze raz apelujemy do Was o wzmożoną czujność. Gdy tylko widzicie coś podejrzanego w okolicy wody lub na jeziorze informujcie gospodarstwo rybackie.
Zachęcamy do zakupu swieżch ryb z naszych jezior. W tym roku przy okazji rozpoczęcia sprzedaży odbyła isę dugstacja klopsików z leszcza.
Przepis na kotleciki z mięsa leszcza, ryby tak popularnej w naszych jeziorach a bardzo niedocenianej . Mięso z leszcza jest bardzo delikatne i bardzo smaczne, poniżej przepis jak przygotować kotleciki.
Przed kilkoma dniami znaleźliśmy kolejną sieć kłusowników.
Jak smakuje ryba wie z pewnością każdy wędkarz i jego Rodzina. Smak ryby i doskonałość potraw rybnych to coś co kojarzy nam się ze Świętami. Wszyscy jednak wiemy, że ryba smakuje zawsze, nie tylko od święta. Trzeba jednak umieć ją przyrządzić...
Koledzy wędkarze !
Sezon 2016 zmierza ku końcowi. W związku z tym Gospodarstwo Rybackie w Sławie informuje;
Z dniem 29 lipca 2016 roku na wody Jeziora Sławskiego ruszyły łodzie z silnikami spalinowymi. Apelujemy o rozwagę i rozsądek!
Strona 2 z 5