Przepis na kotleciki z mięsa leszcza, ryby tak popularnej w naszych jeziorach a bardzo niedocenianej . Mięso z leszcza jest bardzo delikatne i bardzo smaczne, poniżej przepis jak przygotować kotleciki.
- leszcz , najlepiej filety ok. 1 kg
- 2-3 cebule
- 1-2 łyżki majonezu
- 2 jajka
- bułka tarta
- natka pietruszki
- sól , pieprz
- olej do smażenia
Filety wrzucamy do wrzątku i parzymy ok 3-4 min, następnie wyciągamy i po ostygnięciu oddzielamy jak największą ilość ości. Mięso mielimy dwukrotnie na jak najmniejszym sitku razem z cebulą. Całość doprawiamy solą i pieprzem , dodajemy całe jajka, majonez i posiekaną natkę pietruszki , mieszamy i zagęszczamy bułką tartą. Formujemy małe kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Kotleciki doskonałe są również w zaprawie octowej oraz świątecznej na którą przepis podaję w następnym pliku.