Kotleciki z leszczaPrzepis na kotleciki z mięsa leszcza, ryby tak popularnej w naszych jeziorach a bardzo niedocenianej . Mięso z leszcza jest bardzo delikatne i bardzo smaczne, poniżej przepis jak przygotować kotleciki.

- leszcz , najlepiej filety ok. 1 kg

- 2-3 cebule

- 1-2 łyżki majonezu

- 2 jajka

- bułka tarta

- natka pietruszki

- sól , pieprz

- olej do smażenia

Filety wrzucamy do wrzątku i parzymy ok 3-4 min, następnie wyciągamy i po ostygnięciu oddzielamy jak największą ilość ości. Mięso mielimy dwukrotnie na jak najmniejszym sitku razem z cebulą. Całość doprawiamy solą i pieprzem , dodajemy całe jajka, majonez i posiekaną natkę pietruszki , mieszamy i zagęszczamy bułką tartą. Formujemy małe kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.

Kotleciki doskonałe są również w zaprawie octowej oraz świątecznej na którą przepis podaję w następnym pliku.